4Solutions

 

 

🔐 Gebruik jij ook MFA of vindt je dit maar ingewikkeld?

 

🔑 MFA is een extra beveiligingslaag naast je wachtwoord.
Wanneer je gebruik maakt van Multi Factor Authenticatie, maak je nog steeds gebruik van een gebruikersnaam en wachtwoord, met als aanvulling hierop een extra beveiligingslaag. Dit kan zijn in de vorm van een SMS of een Appje op je telefoon, of een zogenoemde hardware token. Een gebruiker doorloopt dus altijd twee stappen om in te kunnen loggen of om een verbinding te kunnen maken. Hier komt dan ook het synoniem voor MFA vandaan, namelijk 2-factor-authenticatie.

MFA bestaat uit drie belangrijke categorieën:
📢 iets dat je weet
📢 iets dat je hebt
📢 iets dat je bent.

Iets dat je weet is de populairste: het wachtwoord. Iets dat je hebt kan je telefoon zijn, waarvan je het bezit dan bijvoorbeeld via een code moet bewijzen. Wie je bent kan je dan weer aantonen met unieke features, zoals je vingerafdruk.

➡ Multifactorauthenticatie heeft geen wachtwoord nodig. Het wachtwoord is de zwakste schakel in het hele inlogproces . Iets dat je hebt en wie je bent zijn gecombineerd twee uitstekende factoren voor veilige MFA.

➡ Neem nu Windows Hello: Microsoft laat je toe om in te loggen op het Microsoft-account van je laptop zonder je wachtwoord op te geven. Vervolgens toon je je gezicht en bevestig je via een infraroodscan je identiteit. Wat je hebt en wie je bent, dat zijn twee factoren, dus de veilige MFA-authenticatie is geslaagd.

✅ Het instellen van MFA verkleint het risico op een datalek via wachtwoorden al snel met 99,9 procent. Het is dus een heel belangrijke en effectieve beveiligingsmaatregel.